Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

Spinalna stenoza

Natisni
Piše: Nastja Baranovska

V prejšnjem tednu smo se udeležili strokovnega srečanja s strokovnjaki iz Ambulante Zdravje AS. Predavanje o spinalni stenozi je vodil dr. Robert Košak. Govorili smo o nastanku, zdravljenju in možnostih, ki jih imajo pacienti s takimi težavami.

Spinalna stenoza je degenerativna sprememba hrbteničnega kanala - kanal se zoži, zaradi tega se ustvarja večji pritisk na živčne korenine, ki na tistem predelu izstopajo. Zaradi slabe stabilnosti in dolgotrajnih nepravilnih preobremenitev fasetnih sklepov posledično pride do nastanka kostnih izrastkov, ki pa še dodatno zožijo hrbtenični kanal. 

Spinalna stenoza se večinoma razvije po 50. letu starosti, le redki primeri imajo prirojen ožji kanal in s tem težave že veliko prej. Najpogosteje se spinalna stenoza pojavi v ledvenem in vratnem predelu, redkeje v prsni hrbtenici.

Osebe s stenozo v ledvenem predelu imajo značilne bolečine vzdolž nog (spredaj ali zadaj, odvisno je od prizadetega predela). Težave se najpogosteje čutijo pri hoji - že relativno dolgotrajna hoja je naporna in boleča. Značilno je tudi, da v primeru bolečin pomaga sedenje s sključenim hrbtom naprej, saj to razbremeni pritiske. 

Zdravljenje spinalne stenoze poteka v različnih fazah. Po posvetu z ortopedom se opravi diagnostika (MR). Glede na stanje se nato odločimo za zdravljenje, ki je lahko operativno ali pa se vzdržuje z redno telesno aktivnostjo in individualno prilagojenimi vajami, ki krepijo muskulaturo okrog hrbtenice in s tem izboljšajo položaj le-te. 

Pomembno je, da z aktivnostjo ne poslabšamo simptomov. Ker so oblike in simptomatike stenoze različne od posameznika do posameznika, velikokrat težko določimo, kaj bo pri nekomu spodbudilo težave in kaj ne. Najbolj problematičen gib je navadbo ekstenzija hrbtenice in se ga v večini primerov izogibamo oziroma izvajamo do bolečine. Ostale vaje je pomembno, da so prilagojene vašemu telesu in počutju.