Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

Kineziologi o delu s starostniki

Piše: Maja Dakskobler

Na programu Aktiven dan delujejo predvsem mladi kineziologi, terapevti in strokovnjaki športne znanosti. Veseli nas dejstvo, da so delo s starostniki vsi spoznali kot prijetno, predvsem pa koristno tudi za njihovo rast. Kaj o delu s starostniki pravijo naši strokovnjaki, si preberite v spodnjih odstavkih.

Kaja Sušnik, kineziologinja na programu Aktiven dan v CS Medvode, DEOS

"Z vodenjem Aktivnega dne sem se srečala pred dvema letoma. Takrat sem kot študentka dodiplomskega programa kineziologije tam opravljala prakso in delo s starostniki mi je takoj postalo všeč. Najbolj me navdihuje njihova pozitivna energija, motiviranost za vadbo in želja po novem znanju. Hkrati pa mi predstavljajo tudi izziv pri načrtovanju vadbe, saj imajo veliko različnih kroničnih bolezni in poškodb, tako da nikoli ne postane dolgčas. Z veseljem opazujem kako redno, v vedno večjem številu prihajajo na vadbe in z vsakim tednom postajajo boljši. :)”

Luka Golob, kineziolog na programu Aktiven dan v CS Trnovo, DEOS

»Z delom s starostniki sem se srečal pri opravljanju pedagoške prakse na Fakulteti za šport. Na začetku sem bil malo skeptičen, če mi bo to delo všeč, vendar se je izkazalo, da je bila to super odločitev. V Trnovem sem sedaj že skoraj dve leti in moram reči, da smo postali ena prava majhna družinica. Življenje v tem starostnem obdobju je lahko težje, kot si mislimo, zato se vsak teden trudim, da jim polepšam dan in narišem nasmeh na obraz. Pridno migamo, se šalimo in delimo z drugimi naše življenjske prigode - večinoma oni z mano, saj imajo le malo več »kilometrine« kot jaz. :)«

Maja Dakskobler, kineziologinja na programu Aktiven dan v CS Horjul, DEOS

“V času študija si nisem želela delati s starostniki. Predmetnik s tovrstno vsebino se mi ni zdel privlačen. Seveda smo takrat vsi stremeli po vsebinah s področja športnih poškodb, dela v vrhunskem športu itd. S starostniki sedaj delam že skoraj tri leta in zame je to nekaj res prijetnega. Srečujemo se enkrat na teden in moram reči, da me ura z njimi velikokrat reši in spravi v dobro voljo. Zame so antistresna terapija.”

Laura Leitgeb, magistra športne reahbilitacije na programu Aktiven dan v CS Horjul, DEOS

“Ker v življenju vedno iščem nove izzive, sem z veseljem sprejela vodenje vadbe za starejše. Čeprav pri Aktivnem dnevu sodelujem šele nekaj mesecev, so me vadeči takoj navdušili. Ne le da pridno skupaj treniramo in se izobražujemo o različnih aktualnih strokovnih temah, ampak se na vadbi tudi zabavamo in skupaj nasmejimo. Ko se vračam po končani vadbi, vedno razmišljam, kako so mi s svojo energijo in nasmejanimi obrazi spet polepšali začetek tedna.“

Vid Koblar, vodja programa Aktiven dan v Centru starejših Črnuče, DEOS

“Medtem ko vadečim predavam, se tudi sam naučim ogromno, saj so moji vadeči skupek neštetih izkušenj, različnih poklicev, raznih navad in zgodb. Zelo mi je všeč, da te stare nauke, navade in izkušnje prenašajo naprej. S tem bogatimo en drugega, se zraven zelo zabavamo in skrbimo tako za telo, kot tudi za duha.”

Kaja Albreht, vodja programa Aktiven dan v Centru starejših Notranje Gorice, DEOS

"Vesela sem, da že skoraj dve leti kot vaditeljica in osebna trenerka sodelujem v okviru programa Aktiven dan. V tem času sem se že precej naučila, predvsem delati postopno in vztrajno. Vadeči so nadvse srčni in kar vpijajo znanje o vadbi in novih gibalnih vzorcih, ki jih z veseljem vsakodnevno uporabljajo. Druženje z mojimi člani ne bi moglo biti lepše. Lahko rečem, da se je med nami spletlo pravo prijateljstvo in z njimi rada delim svoje znanje in ga od njih prejemam. So svojevrstni in zelo prijetni, tudi zato jih imam še toliko raje, vadba z njimi pa mine kot bi mignil."