Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

Intervju s trenerjem Vidom Koblarjem

Piše: Maja Dakskobler

Ta teden sem si vzela čas za pogovor z enim od naših najstarejših trenerjev, ki za zdravje ljudi skrbi tako v naših prostorih, kot v centrih starejših občanov. Vid Koblar, diplomant Fakultete za šport, ki je Fitnes Kliniki by Urška pomagal otvoriti vrata, je oče dveh prikupnih fantkov, za svoje delo pa pravi, da ga izjemno osrečuje. Torej več kot dovolj razlogov, da si zasluži uvodni intervju med trenerji. ;)

Vid, svoj delovnik preživljaš kot osebni trener, znotraj njega pa nekaj ur na teden posvečaš tudi strankam v Fitnes Kliniki by Urška. Kaj ti pomeni tvoje delo? Se ti zdi, da si našel svoje poslanstvo?

Svoje delo preprosto obožujem in sem res srečen, da sem eden tistih ljudih, ki se po nedelji zelo veselijo ponedeljka. Veseli me, da s svojim delom pomagam ljudem do boljšega počutja, izgleda in vsakodnevnih opravil, ljudje mi pa to vračajo z velikim zaupanjem, hvaležnostjo in dobrimi priporočili. To je vredno veliko več, kot katerokoli plačilo. 

V Fitnes Kliniki si že od samega začetka. Kako vidiš zgodbo in razvoj Fintes Klinike? 

Res je, vrata Fitnes Klinike sem pomagal otvoriti in sem počaščen, da me je Urška izbrala v svoj team strokovnjakov, saj vem kako zelo stroga merila ima glede kvalitete in profesionalnosti. Začetni meseci so bili kar težki, saj ljudje niso dobro razumeli filozofije Fitnes Klinike in jih je bilo težko prepričat, da smo drugačni od ostalih komercialnih vadb. Ko smo jih enkrat uspeli privabiti v našo malo dvorano, je bilo vse skupaj bistveno lažje, saj so takoj začutili razliko in individualno obravnavo na treningih. Skozi leta se je Fitnes Klinika nato razvijala v skupnost podobno mislečih, ki se med seboj odlično razumemo. S svojim delom to pozitivno energijo širimo tudi med vadeče, ki poleg koristi vaj začutijo to energijo in prijetno druženje. 

Ko ga vprašam, kaj mu je pri delu v Fitnes Kliniki najbolj všeč in kaj bi izpostavil, mi odgovori: 

Najbolj mi je všeč, da lahko delam tako, kot najbolje znam. V Fitnes Kliniki ni licenčnih vadba, kjer bi vsi trenerji delali po istem kopitu. Zato lahko k stranki pristopimo na popolnoma svoj način (sicer še vedno v mejah navodil, ki jih trenerji dobimo za stranko po diagnostični uri). Urška podpira to individualnost vsakega trenerja, tako se tudi vadeči enakomerno porazdelijo med trenerji, ki jim glede na stil vadbe najbolj ustrezajo. Tak način nam trenerjem omogoča, da smo vsak v svojem stilu vrhunski na svoj način.

Vid pravi, da je njegova najljubša vaja deadlift. Tisti, ki obiskujete Vidove ure, verjetno dobro veste, o čem govorim. ;)

Gre za eno temeljnih vaj za razvoj moči, kjer krepimo res večino mišic v telesu, hkrati odlično vpliva na kostno kostoto, saj je to vaja pri kateri z bremenom premagujemo težnost.

Mrtvi dvig pri vadečih velikokrat uporabljam tudi za učenje gibalnih vzorcev, saj se vsi večkrat na dan usedemo in vstanemo, nekaj dvignemo od tal, s čvrstim trupom skušamo kaj premakniti in konec koncev tudi vplivamo na lepo in pravilno držo. Zelo sem vesel, ko uspem začetnika zaučiti pravilne tehnike mrtvega dviga in vadeči dojame, kako zelo kul vaja je to. :)

Najljubša vaja tvojih vadeči? ;)

Z vadečimi zelo rad uporabljam Kettlebelle. Te zvončaste uteži so zelo vsestransko uporabne in lahko nadomestijo vaje z drogom, ročkami, elastikami ali katerim drugim bremenom. Drugače pa mislim, da je večini zelo pri srcu moj “kompleks” razteznih vaj po treningu. Kar nekaj vadečih je po mesecu ali dveh javilo, da prvič v življenju lahko spijo na hrbtu brez bolečin v ledvenem delu prav zaradi teh vaj, ki so protiutež sedečemu načinu življenja in dela. 

Pri nas vodiš tudi program Aktiven dan v Centru starejših Črnuče. Kako dojemaš delo s starostniki? Kaj ti je ta izkušnja prinesla?

Delo s starostniki me je ogromno naučilo. Vsak od teh vadečih je živeča zakladnica izkušenj, znanj, informacij iz najrazličnejših poklicev in šeg ter običajev, ki se danes preprosto izgubljajo. Starostniki so med drugim tudi izjemno hvaležna publika, če pokažeš nekaj interesa do njih. Zelo radi se trenerju odprejo, so vsakič po vadbi izjemno zadovoljni in zelo zagreto trenirajo. Napačno je mišljenje, da se z njimi ne da nič doseči. Raziskave, ki jih Fitnes Klinika izvaja v sodelovanju z družbo DEOS in Fakulteto za šport kažejo izjemen napredek, nad katerim smo bili vsi vpleteni zelo presenečeni. 

Na svoji spletni strani praviš, da si zaljubljen v šport in zdravo prehrano. Kaj ti poleg tega še nariše nasmeh na obraz?

Poleg svoje družine, sem namreč oče dveh navihanih fantov, sem velik oboževalec motociklizma. Včasih sem tudi sam vozil motor, odkar sem oče pa motoristične dirke raje spremljam s fantoma doma po televiziji. To je tudi edini šport, ki ga res redno spremljam. 

Kot Urška si tudi ti znan po tem, da se težko odpoveš svojemu delu, v njem uživaš in le-to predstavlja kar velik del tvojega vsakdana. Pa vendar, kaj te navdihuje v prostem času?

V prostem času rad tečem, pozimi je moja velika ljubezen smučanje (zadnje čase imam sicer za smučanje vedno manj časa), zelo rad pa tudi ustvarjam v kuhinji. Kuhanje me sprošča, v njem res maksimalno uživam, ne maram pa pomivanja posode po kuhanju. ;) 

Za konec pravi, da najraje sledi motu: “Nasmeh in prijazna beseda ne staneta nič, naredita pa ogromno.” To lahko tudi sama potrdim, saj je Vid nadpovprečno prijazna oseba, ki je pripravljena pomagati v vsakem trenutku, rešit situacijo, če le lahko, poleg tega pa vedno zna poskrbeti, da smo vsi dobre volje in nasmejani.