Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

"Zame je joga moje življenje"

V Fitnes Kliniki by Urška smo v tem mesecu postali bogatejši še za en strokovni naziv. Naša kineziologinja Maja Dakskobler je tudi uradno zaključila leto dolgo izobraževanje in postala Učiteljica joge JZS 300. V kratkem intervjuju nam je predstavila, kaj joga sploh je in kako jo sama doživlja. 

Wikipedija pravi, da je Jóga družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. 

Maja pa dodaja: Joga je holistična vadba, ki združuje um, duha in telo ter tako omogoča večjo kakovost življenja. Zame je joga moje življenje. Od trenutka, ko zjutraj odprem oči, do trenutka, ko se zvečer zopet uležem in zaspim.

Kdaj si se prvič srečala z jogo in kaj te je pri tem sistemu vadbe tako pritegnilo?

Gibanje oz. telesna aktivnost je bila vedno del mojega življenja. Kot otrok sem se več kot deset let tekmovalno ukvarjala z umetnostnim kotalkanjem, kasneje pa ostajala pri bolj populističnih rekreativnih zvrsteh kot so ples, tek, fitnes, itd. Nič od tega me nikoli ni tako pritegnilo, da bi postalo del mojega vsakdana. Tudi med vsebinami, ki smo jih spoznavali na Fakulteti za šport je redkokatera pritegnila mojo pozornost do te mere, da bi se ji začela bolj posvečati.

Z mentorico Dašo Lakner (na sredini) v Agniyoga šoli.

Na vprašanje ‘zakaj’ odgovarja:

Vse kar sem kadarkoli počela je bilo vedno povezano samo s fizično dimenzijo človeka, torej s telesom. Kako povečati vzdržljivost, kako povečati mišično maso, izboljšati koordinacijo, razviti pljučno kapaciteto itd. 
Nekaj mi je manjkalo.

Z jogo se je po naključju srečala pred šestimi leti in bila je to ‘ljubezen na prvi pogled’.

Našla sem tisti manjkajoči del mozaika. Preplet fizične prakse z jogijsko filozofijo, ki ni nič drugega kot kup naukov o tem kako živeti čimbolj ljubeče, čisto in preprosto. Vse to kar nam v današnjem svetu vse prepogosto manjka in kar je z vidika stroke (kineziološke ali katere druge) težko definirati.

Se ti zdi, da ljudje z lahkoto to razumejo? Kako približati ta holistični koncept ljudem?

Ne. Joga je za večino ljudi še vedno nekaj ezoteričnega. Naš način življenja nas zelo ovira pri razumevanju njenega koncepta. Ker ni v skladu z vrednotami in prioritetami zahodnega sveta. Tudi podoba joge v zahodnem svetu je predvsem produkt ameriškega trga in daleč od tega, kar naj bi v svojem bistvu bila. Ampak verjetno je prav, da si znamo stvari (do določene mere) prilagoditi. Vsekakor nam naš način življenja ne omogoča, da bi pol dneva sedeli, meditirali in se ukvarjali samo s sabo. Le nekaj tega pa nam zagotovo pomaga pri boljšem zaznavanju samega sebe, odpravljanju stresa in psihičnih obremenitev, ki jih nosimo. 

Telesna komponenta je tisti del, ki ga v zahodnem svetu najlažje razumemo in skozi njega lažje vstopamo do drugih jogijskih vsebin. Kljub temu pa je dobro vedeti, da fizična praksa oz. jogijski položaji niso poglaviten cilj jogijske prakse. So samo orodje, ki nam pomaga pripraviti naše fizično telo na bolj poglobljeno urjenje kot je naprimer zmožnost koncentracije in disciplinirati naš duh. Že za polurno sedenje med meditacijo je namreč zelo pomembno, da je naša hrbtenica močna in stabilna. :)

Čeprav pri jogi fizični aspekt ni najpomembnejša vrlina, pa kljub temu kot učiteljica joge najverjetneje jogo prakticiraš vsak dan?

Če me sprašujete, ali vsak dan izvajam vsaj uro intenzivnih sekvenc jogijskih položajev, je moj odgovor “ne”. :) Kot kineziologinja se zavedam, da ponavljajoče se enake obremenitve slabo vplivajo na telo. Zagovarjam raznolikost aktivnosti, po katerih človek posega, zato se tudi sama poleg joge ukvarjam še s tekom, hribolazenjem, treningi za razvoj moči in drugimi sezonskimi športi. Vsak dan pa naredim vsaj eno izmed jogijskih praks - dihalne vaje, kriya očiščevalne tehnike, meditacija,… Mi pa ta preplet življenskih naukov, fizičnih in duhovnih praks omogoča, da jogo lahko nesem s seboj, tudi ko stopim z joga blazine. Lahko jo torej živim vsak dan, 24 ur na dan. 

Kaj ti pomeni naziv Učiteljica joge JZS300 in kaj ta kratica pravzaprav pomeni? :)

Ko sem pred leti začela spremljati različne učitelje joge, so se mi ti ljudje zdeli res nekaj posebnega. Pravo utelešenje uravnoteženih sil, ki nam jih življenje polaga na ramena. In če bi mi takrat kdo rekel, da bom tudi sama nekoč postala učiteljica joge, bi se mu samo nasmehnila. Stvar se mi je zdela rezervirana za "tiste, ki razumejo”. Zdaj na jogo gledam drugače. Je nekaj, kar je dostopno čisto vsakemu posamezniku, če si le dovoli.

Za mano je krasno leto zaznavanja samega sebe in osebne rasti. Svojega telesa predvsem pa sebe se veliko bolj zavedam. Joga me je naučila tega, da se zavedam trenutka in ne hlastam po prihodnosti, ko “bo boljše”. Dobro je že zdaj, točno tako kot je. Predvsem pa sem našla orodje, ki me hkrati dviguje in inspirira ter ohranja trdno na tleh. Pa seveda dobro skrbi za mojo fizično pripravljenost. 

JZS je kratica za Joga združenje Slovenije, 300 pa predstavlja obsežnost učiteljskega tečaja, torej v mojem primeru je bil to osnovni 300-urni tečaj, ki je trajal eno leto. 

In kaj sledi? :)

Predvsem sem vesela spoznanja, da je to šele začetek. Zaradi globine jogijske filozofije mi v tem kratkem življenju verjetno ne bo uspelo razumeti vseh modrosti. In najbrž je ravno v tem čar vsega. Kljub temu je cilj za prihodnost zagotovo poglobljeno učenje na nadaljevalnem tečaju JZS600. Čimprej pa bi tudi želela začeti učiti in predajati to majhno kapljico znanja, ki bo sčasoma postajala čedalje večja. Upam, da tudi v Fitnes Kliniki. :)

Z vadbo Vinyasa joge (intenzivnejša oblika joge s poudarkom na tekočem prehajanju med asanami, a z vsemi elementi hatha joge: dihalnimi tehnikami – pranajamami, mantrami, poglobljeno relaksacijo in meditacijo), ki jo bo vodila Maja, bomo v Fitnes Kliniki by Urška pričeli jeseni. V kolikor vas vadba joge zanima, nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..