Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

Zakaj trenirati tudi poleti?

Piše: Maja Dakskobler

Večina vadbenih centrov in programov je oblikovana tako, da se treningi ob vstopu v poletje zaključijo. Šele deževen jesenski dan nas nato ponovno spomni na redni trening.

V Fitnes Kliniki ostajamo odprti celo poletje, o tem, zakaj je potrebno trenirati tudi med tem časom, smo govorili z našo Urško Dolinšek, CEO Fitnes Klinika by Urška. O pomembnosti vadbe med poletjem Urška pravi sledeče:

“Toplejši dnevi nas sicer vabijo v naravo, kjer je gibanje na svežem zraku bolj prijetno, vendar na tak način težko ohranjamo treninge z ustrezno intenzivnostjo? To je pomembno tudi in predvsem za tiste posameznike, ki se programov telesne aktivnosti ne udeležujejo samo zaradi rekteacije, ampak zaradi specifičnega cilja. Lahko je to izguba ali ogranjanje telesne mase, specifična poškodba, kronična bolečin ali okvara ali kakšna druga zdravstvena težava."

Kakšne so lahko posledice neaktivnosti čez poletje?

“V dvajsetih letih dela na področju športa in športne rekreacije sem vsako leto opazila velik upad obiska v fitnesih in vadbenih centrih v času poletja. Posledično je pri veliko ljudeh to vodilo do precejšnjega zmanjšanja telesne zmogljivosti in povečan odstotek telesne maščobe zaradi daljše odsotnosti od treninga. Seveda so bili ti posamezniki nezadovoljni, ko so se vsako jesen z velikim naporom vračali nazaj v vadbeni proces.”

Kaj pa takrat ko odidemo na dopust in smo oddaljeni od svojega vadbenega centra?

“V času dopusta lahko prilagodimo gibanje možnostim, ki nam jih ponuja lokacija, kamor smo odpotovali. To ne pomeni, da moramo na dopustu iskati dvorane, kjer bomo lahko izvajali običajne treninge. Naravo lahko izkoristimo za jutranji tek ob morju, plavanje, kolesarjenje,… Motorične sposobnosti, ki smo jih pridobili čez leto lahko testiramo na kakšni deski (jadranje na deski, zmajarstvo na vodi, supanje,…) in uživamo v drugačnih oblikah gibanja.”

Ker pa je na dopustu redko kdo lahko dva meseca, ni nobenega razloga zakaj za toliko časa prekiniti z vadbo. V Fitnes Kliniki tako že od samega začetka ostajamo odprti čez celo poletje, zadnji dve leti po ustaljenem urniku. Nič manj ur, torej! :)

“Veseli me, da vsako leto beležimo večji interes za vadbo v poletnih dneh, torej je zavedanje o pomembnosti rednega treninga vse bolj razširjeno med posamezniki, ki skrbijo za zdravo in vitalno telo.”